Sculptuur ‘Interposition 004th: Pavo Mortem, Uitademen 2019’ van Dancia Barboza

Hoe wordt een hedendaagse sculptuur in ongebakken klei gerestaureerd?

Dancia Barboza’s hedendaagse sculptuur  is geassembleerd in verschillende materialen.  De centrale buste van David Bowie is gemaakt in ongebakken klei die overschilderd is met een witte verf op basis van polyvinylacetaat.

Klei kan tijdens het drogen tot 10% krimpen waardoor interne spanningen ontstaan. Deze en een slechte keuze van verpakkingsmateriaal tijdens het transport hebben de buste op verschillende plaatsen beschadigd.

Er werd onderzoek gedaan naar een lijmsoort die de krimpscheuren  kan verlijmen en ook voor een hechting tussen de witte verflaag en de gedroogde klei zorgt.  De beste resultaten werden bekomen bij een testbank met een lijm op cellulosebasis.  Dit lijmmengsel werd geïnjecteerd met een injectiespuit en de opgestuwde verflaag werd tegelijkertijd terug in zijn originele positie gebracht.

De openstaande barsten werden opgevuld met een krijtlijm-mengsel op basis van cellulose omdat deze zachter is dan plaasterachtige materialen die hiervoor doorgaans worden gebruikt.  Tot slot werden de barsten geretoucheerd met een acrylverf met goede verouderingseigenschappen waaraan hulpstoffen werden toegevoegd om dezelfde glansgraad en textuur te imiteren als bij de originele verflaag.

Projectomschrijving

Dancia Barboza ‘Interposition 004th: Pavo Mortem, Uitademen 2019’

Restauratie technieken

  • Verlijming barsten en breuken
  • Verlijming opstuwende verflaag
  • Opvullen barsten en breuklijnen
  • Kleurretouches